Vaksinasjons-guide

Linae
Reiseguiden, besøkt 38 land

Foto: Thinkstock
Å reise er å leve. Man lærer seg nye ting, man får oppdage nye kulturer og blir kjent med nye mennesker. Men å reise innebærer også at vi utsettes for fremmede bakterier, og risikoen for å bli syk øker naturligvis også.
Publisert 19 desember 2012

Midt i all opphisselse over reisen er det lett å glemme noe av det viktigste – nemlig å vaksinere seg. Hvilke vaksinasjoner som anbefales er avhengig av hvilket land du skal besøke og når. Tenk på å alltid dobbeltsjekke med lege eller vaksinasjonskontor minst 4-6 uker før avreise om du skal til et land utenfor Vest-Europa da reglene kan endres og oppdateres med jevne mellomrom. Det anbefales at man skal vaksinere seg mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio før alle utenlandsreiser. Om du ikke har hatt meslinger eller ikke er vaksinert med to doser meslingvaksine burde du vaksineres før reiser i Europa. For at det skal bli litt lettere å vite hvilken vaksinasjon som kreves har vi satt sammen en liste over de fem vanligste.

Gulfeber

Dette er en sykdom som spres som så mange andre sykdommer via mygg. Symptom er feber, frysninger, hodepine. muskelverk, kvalme og gulsott. Vaksinasjon mot gulfeber anbefales om man skal reise til visse deler av Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Afrika. Vaksinasjonen, som gir beskyttelse i 10 år, bør tas senest 10 dager før avreise til de aktuelle områdene. Person med nedsatt immunforsvar, egg allergikere, gravide, ammende kvinner og barn under ni måneder bør ikke vaksineres. Man tar vaksinen én gang og den gis med sprøyte, som regel i overarmen. Mange land krever dokumentasjon på gulfebervaksine for at man skal få reise inn i landet. Tilhører du noen av gruppene som ikke anbefales å ta vaksinen må du ha med deg en legeattest om dette. Eventuelle bivirkninger man kan få er man blir rød og hoven rundt stikket, og det kan føles litt ømt. Cirka en uke etter vaksinasjonen kan noen få hodepine, feber og lett kvalme, men dette går som regel over i løpet av et par dager.

Hepatitt A

Denne sykdommer kan man få av et virus som finnes i forurenset vann og mat. Man kan også smittes av noen som har hepatitt A og da via sex, at man spiser mat sammen eller deler toalett. Symptom på sykdommen er gulsott som forårsakes av akutt leverbetennelse. Hepatitt finnes i hele verden, men er spesielt vanlig i Øst-Europa, Latin-Amerika, Asia og Afrika. Sykdommen krever ingen behandling og går over av seg selv. Grunnvaksinasjonen, som for eksempel Havrix og Epaxal, består av én dose og deretter en “boosterdose” etter seks måneder. Etter at man er vaksinert er man immun i minst 20 år om man har tatt begge dosene. Man kan også ta Twinrix som beskytter mot både hepatitt A og B, denne består av tre doser. Vaksinen er en sprøyte som man som regel tar i overarmen. Eventuelle bivirkninger er ømhet, hovent rundt stikket i tillegg til hodepine og kvalme.

Hepatitt B

Hepatitt B er en sykdom som kan smitte via blod og når man har ubeskyttet sex. Vaksinasjon anbefales om man skal reise til for eksempel Sør-Amerika, Afrika og Aisa og være borte i mer enn tre uker. Har man en sykdom som gjør at man kan bli nødt til å søke legehjelp på plass, eller planlegger å tatovere eller pierce seg er det bra å vaksinere seg selv om man skal være borte i mindre enn tre uker. Sykdomssymptom er blant annet influensalignende symptom og kvalme i tillegg til gulaktig hud og øyenhvite. Etter at man har blitt smittet tar det to til seks måneder før symptomene dukker opp. Man smitter i cirka seks uker før man blir syk og tre til seks måneder, noen ganger lengre, etter at man føler seg frisk. Man blir vaksinert med tre doser og er deretter beskyttet resten av livet mot hepatitt A, og vaksinen er kjent under navnet Twinrix. Eventuelle bivirkninger er at man kan bli litt rød og hovent rundt stikket, og det det kan føles litt ømt. Skulle man bli smittet med hepatitt B får man som regel ingen behandling og sykdommen går oftest over av seg selv. De fleste blir helt friske og har man vært smittet blir man immun resten av livet. Man kan derimot bli smittet av andre typer hepatitt.

Malaria

Det finnes forskjellige typer av malaria, men alle spres av mygg som overfører parasitter til mennesker når de stikker. Malaria finnes i Afrika, Sør-Amerika og Asia. Risikoen for å bli smittet er størst i Afrika. Oftest tar det mellom en og fire uker fra man blir smittet til man blir syk. Symptomene er ofte at man føler at man har influensa med hodepine, frysninger og svettetokter om hverandre. Man kan også bli kvalm med oppkast og få diare. Blir man smittet av malaria trenger man kjapp behandling da sykdommen kan være dødelig, oftest får man medisin i tablettform. Man kan minimere risikoen for å få malaria ved å ta en tablettkur før avreise, og det finnes flere forskjellige avhengig av blant annet alder og vekt. Det er bra å ta kontakt med et vaksinasjonskontor minst tre uker før man skal ut å reise med tanke på at tablettkurene skal startes opptil et par uker før avreise. Man fortsetter med tablettene under reisens gang og mellom en til fire uker etter at man har forlatt reisemålet der malaria finnes. Alle tabletter mot sykdommen kan gi bivirkninger, men da disse kan variere veldig er det bra å sjekke med ditt vaksinasjonskontor.

Japansk encefalitt

Dette er en virussykdom som smitter via mygg, først og fremst i Sydøst-Asia. Risikoen er ganske liten for å bli smittet, men skulle man være uheldig tar det mellom fem til ti dager fra man blir smittet til man blir syk. De fleste som blir smittet er symptomfrie, men av de som faktisk blir syk er dødeligheten stor. Noen blir helt friske, men sykdommen kan gi varige skader i hjernen og er livstruende. Viruset smitter ikke ved direktekontakt mellom mennesker. Symptom på sykdommen er blant annet høy feber med frysninger og svettetokter, rødsprengte øyne og kraftig muskelverk. Virusinfeksjonen kan ikke behandles, men går over av seg selv. Blir man veldig syk kan det bli nødvendig med opphold på sykehus for intravenøs behandling. Det finnes to forskjellige vaksiner; en som har funnets lenge og anbefales til barn, ungdommer under 18 år og gravide. Den nyeste vaksinen får man fordelt på to doser med en måneds mellomrom, og deretter får man en tredje dose etter 12 til 24 måneder. Vaksine burde tas minst fire uker før avreise, men har man ikke fire uker på seg finnes det “hurtigvarianter” av vaksinen som gir dårligere beskyttelse enn den vanlige, men det er bedre enn å ikke vaksinere seg i det hele tatt. Eventuelle bivirkninger av vaksinen er at man kan bli litt rød og hoven rundt stikkstedet.


Nyttige linker som kan være til hjelp

Folkehelseinstituttet
Vaksinekart

Tenk på å bestandig sjekke med din lege eller nærmeste vaksinasjonskontor når det gjelder reisevaksiner da informasjonen kan endres med kort varsel.


Finn en spennende reise